В Хондурас тече река с име – България


Здравейте читатели на novitebulgari.com
Нерде Хондурас, нерде Булгаристан? “Да, бе, да, а пък на Марс има кръстен камък на Хан Аспарух”, това бяха първите думи на един приятел след като му разказах. Звучи налудничево, но до град Ла Сеиба на карибския бряг на Хондурас се намира единствената река в света, носеща името България (на испански Рио Булгариа).

Още по-странно е, че след проучване се установило непозната за нашата наука българска общност в тази централоамериканска държава със своя 100-годишна история! След откриването на реката през ХХ век, нашите сънародници я наричат БЪЛГАРИЯ, в чест на своята родина!
Рио България извира в планината Грасиас а Диос в Националния парк Пико Бонито. Заобиколена е от труднопроходима джунгла и поради пресечения и силно наклонен терен, нейното порочие не е добре проучено.
Всъщност, има много малко известен факт, че в Хондурас, българите са добре представени в обществото. Някои от тях са учители, други работят във важни държавни институции като Секретартиата на външни работи, трети успешни бизнесмени. Нашите сънародници помагат за развитието на Хондурас.
И още 1 малко известен факт е, че освен реката с име България има още един обект със същото име и той е в близост до реката. Това е плато, което също е кръстено така!
Гордеем се с българите, които дори в другият край на света “любят, тачат и милеят” за майка България!

Преглеждания: 1684

Коментари