Популярна английска медия публикува на сайта си 15 очарователни, цветни и пълни с духа на 90-те снимки от зараждането на ъндърграунд парти ерата в България, а именно преходните години от края на миналия век.

Без значение къде сте били по време на славните дни на 90-те, ако сте били част от тях, то със сигурност помните колко добри бяха те!“, казват от медията.


Публикацията започва с носталгична препратка към клубната музика, изминала дългия път от залеза на 80-те със своята дива и контрастна музика, която в България все пак съумява да си преправи път през кулоарите на властта, до зараждането на електронната парти култура в страната ни и то по особено запомнящ се и шумен начин. Това е музика, която стопля сърцето, въпреки на моменти причудливата си кичозност, неон – доколкото позволяват човешките възможности, музика, въплътена в широките бунтарски панталони и огромните слънчеви очила. Това важи особено за онези, които са били част от всичко това, посочват в публикацията си pulseradio.net.


Всъщност рейв (rave; rave dance) или рейв парти са партита, основно през 90-те, които възникват от acid house партитата, които включват електронна музика и светлинно шоу. На тези партита хората танцуват и се забавляват на фона на денс музика, която е пускана от диджеи, като дори понякога това са изпълнения на живо. Жанровете на електронната денс музика обхваща широк диапазон от хаус, транс, пситранс, техно, дъбстеп, джънгъл, дръм енд бейс, габър, хардкор техно и други, които могат да бъдат акомпанирани от лазерно светлинно шоу, прожектиране на изображения, неоново осветление и подобни светлинни ефекти – все неща, които са ни познати и днес.

В една постсоциалистическа източноевропейска страна, където витае духът на свободата и големите надежди, младите хора, поколението на последното десетилетие на 20 век, показват на бъдещата генерация какво означава да се забавляваш истински. Благодарение на небезизвестния в световен мащаб български диджей DJ Steven/ Metropolis, английската медия предоставя тези 15 уникални снимки от дивия дух на 90-те.

Източник: uspelite.bg

Преглеждания: 1680

Коментари