Здравейте, читатели на novitebulgari.com. По предложение на Атака, днес парламента трябваше да реши дали в периода 1396 – 1913 е имало геноцид насочен към българите от Османската империя.


След скромни изказвания от Атака, бързо се е взело решение проекта да бъде отхвърлен след предложение на лидера на ДОСТ- Лютви Местан.
Общо 143 народни представители са гласували, като „За“ са били 86, „против“ са били 50 и 7 са се въздържали, с което предложението на Лютви Местан да се отложи проекторешението е било прието.
Идеята за това, че в този период българският народ е бил подложен на геноцид се крепи на масовите убийства на голям брой българи, смяната на религията и на етническата принадлежност, както и крайните мерки свързани с генофонда или така наречения „Кръвен данък“.


Ето и думите на Местан пред трибуната: “Този период не може да бъде определен като робство. Въпрос на исторически комплекс е да си пазим робството. Този период не може да бъде определен и като геноцид, това ще е прецедент в световната история и в политическата история. Единственото разумно нещо, което може да направи този парламент в края на мандата си, е да прекрати разискванията на този проект, който прокарва разделителни линии в обществото, когато страната има нужда от обединение, от единение по пътя на разумността и доблестен прочит на историята”

Преглеждания: 207

Коментари