Леденото мъжко хоро в река Тунджа влиза в ЮНЕСКО

Здравйте, читатели на novitebulgari.com


Нематериалното богатство на България е по-ценно от всяко едно нейно съкровище! “Вековният ритуал отговаря на изискванията на Световната организация за културно наследство и ние сме твърдо решени през 2017 г. да направим постъпки”, заяви кметът на Калофер – Румен Стоянов. Novini.bg информират, че според Р.С. мъжкото хоро в ледените води на река Тунджа ще бъде популяризиран по този начин в цял свят.

“На Богоявление чакаме отново хиляди да се съберат край ледената река, а местни мъже, пременени в народни носии, да нагазят в нея и да извият няколко ката хоро. Молим обаче външните посетители да не опорочават ритуала, който е от столетия”, разказва кметът на града. Споделя, че този обичай е люлка на българщината и е емблема не само на града на Ботев, но и на цяла България:”Виждал съм на летището в София реклама с нашето мъжко хоро и на нея пише: “Това е България“. Не би трябвало да се правят нововадения в ритуала, защото най-важно било да се запази автентичният му вид.


Кметът препоръчва гостите на Калофер да изчакат първо в реката да влязат местните и след тях да се присъединят и те, за да не се нарушава традицията. Политици да не участват в танца, а само да наблюдават, защото хората се дразнят, обяснява кметът Стоянов. Не се препоръчва употребата на големи количества алкохол, тъй като напоследък пияни младежи злоупотребявали, повръщали по бреговете и предизвиквали гняв у възрастните калоферци :. “На Богоявление в нашия град се стичат хора от цялата страна, включително и чужденци специално да се дивят на хорото, което наистина си е наше. Нека пазим традицията, каквато са ни завещали предците и да не я изопачаваме”. По думите му всички къщи за гости и хотели в града вече са запазени за нощта срещу Йордановден.
“Интересът е огромен, непрекъснато звънят от всички краища на страната да питат за стаи, но няма нито едно свободно легло”, завършва той. Рекордът за посетители е 15 000 души в година, когато празникът Богоявление е бил в неделя.

Преглеждания: 1406

Коментари