Чували ли сте за Къпиновски манастир „Св. Николай Чудотворец“? Знаете ли, че той е един от най-големите и най-интересните манастири в родината ни? Намира се в полите на Еленския Балкан, на 20 км. от град Елена, до река Веселина. Представлява комплекс от църква, два параклиса, жилищни и стопански сгради. Погледнат от северната страна, манастирът прилича на средновековна крепост.


Снимка: „Къмпинг Къпиновски манастир“


Манастирът е основан през 1272, а по времето на Османското владичество многократно е бил опустошаван и възстановяван. През 1794 за кратко игумен на манастира е Софроний Врачански, където създава своя препис на „История славянобългарская“. През 1835 дряновски майстори възобновяват манастирската църква. През 1856 старите манастирски сгради биват съборени и на тяхно място са издигнати днешните големи масивни двуетажни жилищни постройки.


Снимка: „Къмпинг Къпиновски манастир“

Обновяването става със средствата на братя Хорозови от град Елена, като строителните дейности продължават близо 8 години.


Интересно е, че наред с църковните сцени, в параклиса на манастира са изрисувани в цял ръст образите на видни български духовни и книжовни дейци – патриарх Евтимий, Иван Рилски, Иларион Мъгленски, Теодосий Търновски. Къпиновският манастир играе активна роля при подготовката на Априлското въстание, а през Руско-турската освободителна война в близост до него се води голяма битка и някои от загиналите руси са погребани тук.


Приказна панорама от механа „Воденицата“ в района. Снимка: „Къмпинг Къпиновски манастир“

В непосредствена близост до манастира се намира красивият Къпиновски водопад на река Веселина, „Къмпинг Къпиновски манастир“. Мястото е изключително живописно и предлага прекрасни възможности за плаж край реката.

Снимка: „Къмпинг Къпиновски манастир“


Източник: rodnoto.bg

Преглеждания: 3735

Коментари