20160305193825-1
Инициаторът, който постави българския трибагреник в деня на Националния празник на България – 3 март, върху джамия в Гоце Делчев, коментира във Фейсбук мотивите си.

Андон Балтаджиев не е съгласен с изявлението на районния мюфтия Айдън Мохамед, че спускането на Националния флаг от минарето на Караджа паша е провокационен акт.


Мюфтията се закани да сезира МВР и прокуратурата на Република България. На тези думи Балтаджиев отговори в пет конкретни точки, позовавайки се на българската Конституция и Закона за ДАНС.

Балтаджиев обяснява ясно, че подобен акт на почит към българщината на 3 март е обичайно действие.

В писмото към мюфтията се казва, че не е противозаконно националния флаг да се развява над исторически паметник на културата, каквато е джамията. Тя е обявена за паметник на културата с определение № 74 на ВКС от 28 януари.


Тогава Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли окончателно опита на Главно мюфтийство да обжалва решението на Софийския апелативен съд, който не установи правоприемственост между мюсюлманското вероизповедание и местни поделения, религиозни, религиозно-просветни и социално-благотворителни юридически лица, съществували до 1949 г.

Андон Балтаджиев обяснява, че поставянето на Българския трикольор върху историческа сграда не е провокация, тъй като няма отношение към религиозните вероизповедания.

Младежът се позовава на Конституцията на Република България и по-конкретно чл. 13, ал. 2. Според този член: “Религиозните институции са отделени от държавата”. Следователно Караджъ паша не е действащ религиозен храм, а общински имот, обявен за такъв категорично с гореспоменатото определение на ВКС и подобно сравнение е безпредметно и крайно неаргументирано”, обявява младежът.


Той пита дали обвиненията си за провокация към него и към НПО “Активна съвест” са религиозна пропаганда. “Дали такава не е проповядвана сред изповядващите религия, различна от християнство, срещу националните интереси, независимостта и суверенитета на Република България, териториалната цялост, основните права и свободи на гражданите, демократичното функциониране на държавата и гражданските институции и установения в страната конституционен ред, срещу суверенитета, териториалната цялост на държавата и единството на нацията, както и противоконституционна дейност според закона за ДАНС, чл.4, ал.2 и 3”, цитира нормативната уредба на България Балтаджиев.

В пета точка Балтаджиев цитира изявлението на мюфтията. “Изявлението Ви, че не сте българи и не е редно българското знаме да се вее на старата джамия!”, не е ли стремеж за инструментализиране на ислямската вяра с цел противопоставяне на национални ценности и самосъзнание и увеличаване дистанцията на мюсюлманите от останалата част от обществото?”, пита младежът, закачил националния флаг на джамията. /news.bg


Преглеждания: 342

Коментари