Здрвейте, читатели на novitebulgari.com


„Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион”. Това заяви турския премиер Реджеп Тайп Ердоган в предизборно си изявление за местните избори в Кешан. Изявлението му предизвика възмущението на всички засегнати страни. Гръцките медии оцениха изказването като всичко друго, но не и като приятелско отношение на съседна страна, с която Гърция се опитва да изгражда мостове и да преодолее проблемите.

Подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, това пък се посочва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи на България, по повод изказване на министър-председателя на Турция в Кешан.


В изявлението се казва още: „Министерството на външните работи, изхождайки от традиционно добрите отношения между България и Турция, и в светлината на предстоящото заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси, смята, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения.

България, като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа.

Водени от опита на историята смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат.

Вижте също: (ВИДЕО) Илиан Тодоров: “Който, иска да говори на турски, да си ходи в Турция!”


Бихме искали да напомним, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост”.

Изявлението на Ердоган в подкрепа на идеята за възстановяването на Турската република Тракия е наистина смущаващо, каза пред „Фокус” директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

„Тези изявления са направени, наистина, на предизборен митинг (какво ли не обещават политиците на предизборни митинги), но все пак на Балканите, такива претенции в края на 2013 г. не бива да се правят, още повече, че две от съседните страни, Гърция и България, са членки на Европейския съюз”, каза той


Турция е кандидат-член в Европейския съюз, и разчита на гласовете на тези държави за приемането си. „Не съм чел изявлението на Реджеп Тайп Ердоган, но мисля, че той има добри съветници, които все пак са му обяснили, че Солун, Скопие и Косово не са в географската област Тракия. Мисля, че той е говорил за областта Румелия, в която влизат всички европейски територии на Османската империя. Империята има само две области (Бейлер Бейста – Румелия и Анадола). Столица на Румелия до 1834 година е София, а след тази дата – Битоля”, заяви шефът на НИМ.

„Турската република Тракия е създадена от офицери кемалисти след Първата световна война в Беломорска и част от Одринска Тракия”, добави Димитров

ВИЖТЕ СЪЩО: Разгневен българин към Борисов “Рано или късно, народа ще скочи”

24chasa.bg

Преглеждания: 23764

Коментари