Да спасим Пирин!

Здравейте, читатели на novitebulgari.com

“Заедно можем да опазим Пирин, сериозно застрашен от стопански сечи и нови строежи.”, призова световният глобален екофонд WWF.


Според екоорганизацията “във времена на политическа несигурност обществото ни има нужда да се обедини около непреходни ценности като опазването на природата” и затова стартира подписка за спирането на новия план за управление на парк “Пирин”. До момента са се подписали 32, 909 човека в защита на каузата.

Ето и призива на организацията:

“Уважаеми господин Министър-председател,
Cпасете Пирин, световно природно наследство, част от Натура 2000. Спрете опасния проект за нов план за управление на Пирин, строителството и стопанските сечи.
Старите гори
Национални и международни закони пазят вековните иглолистни гори в Пирин, сред които и най-старото дърво на Балканите – Байкушевата мура. Но според плана за управление на националния парк, който Ви се предлага за одобрение, върху 60% от територията на парка може да се провежда стопанска сеч. В сегашния план стопански сечи не са разрешени.
С уважение, искрено Ваш, пазител на Пирин.”

Проектът от месеци отлежава в екоминистерството. По него не може да бъде постигнат исканият от премиера в оставка Бойко Борисов консенсус между интересите на бизнеса и на природозащитниците.


Можете да подкрепита каузата на: https://makeyourmark.panda.org/bg/pirin

Преглеждания: 137

Коментари