Българи се къпят в леденото езеро Онтарио (снимки)

Здравейте, читатели на novitebulgari.com


Днес сме решили да Ви разкажем за една много интересна традиция в Канада, която се спазва всяка година. На 1 януари, точно в 12 часа, българи и канадци се къпят в леденото езеро Онтарио, което е на брега на плажа Sunnyside beach в Торонто. Не зависимо от атмосферните условия, мъже, жени и деца се събличат по бански и се къпят в езерото. По информация, тази традиция е направена за здраве на хората в Торонто.
Ето и разказ на българка, която взима участие всяка година:
Създалата се вече традиция се провежда в доста градове на Канада, и има за аналог скандинавските страни, както и други страни, по света и Европа.
Подобна е на българските водици, Йорданов и Ивановден и се практикува за закаляване и здраве. Смисълът обаче на канадското къпане е по-различен като организация и замисъл. Докато българското къпане на Йордановден е един вид състезание с награден фонд, в канадското – всеки си заплаща участието, а победител е каузата, за която се събират парите.
Специално в Торонто – парите отиват за околната среда на града. За изминалите 10 години, “Къпането на полярната мечка” в Торонто е събрала около 300 хиляди долара.
За разлика от българското къпане, в което съществува дискриминация по пол, канадският ритуал е напълно демократичен. В него могат да участват мъже, жени и деца. Допускат се всички желаещи.
Днешния ден на зимното къпане – беше много красив: с безоблачно синьо небе, спокойна вода и с много публика. И участниците бяха многобройни тази година. Безплатно топло кафе и какао, с мляко и захар – подкрепяха духа и настроението. Имаше за всички – и за участници, и за публика.

Българи се къпят в леденото езеро Онтарио (снимки)
Източник: OFFnews

Така живеем в Канада. Приятно, интересно и демократично.
Честита Нова година на всички българи по света. Здраве на всички. И дано през Новата година, родната държава България – намери по-прав път, към по-добър, богат и справедлив живот.


Преглеждания: 289

Коментари