Здравейте, читатели на novitebulgari.com


Искаме да ви съобщим, че родината ни отново стана сметището на Европа, но този път не заради леките автомобили на по 15-20 години, или заради лошите храни, които в другите членки на ЕС не могат да употребяват, а защото ще складираме боклука на Италия!

Въпреки, че от държавата увериха народа, че това няма как да се случи, прочетете материала по-долу придружен от снимков материал.

След като, днес министър Ивелина Василева съвсем категорично заяви, че нито има, нито ще има какъвто и да било боклук от Италия, който да се складира във Варна, се оказва, че истината е съвсем друга.

Януарий Вичев, общински съветник, алармира за следното:


“На 29.06.т.г., получих сигнал придружен от снимки на моя близка за това, че на Пристанище Одесос, на стария канал от страната на града, само на един километър от Катедралния храм на гр. Варна се разтоварват кораби от Италия с тонове боклук балирани в черни, разкъсани от пътя бали, като миризмата се носи към града, а имало и дългосрочен договор за внасяне на боклук от Италия и т.н.

Тогава помислих, че това е нещо еднократно и посъветвах да се сезират незабавно компетентните държавни органи – РИОСВ/МОСВ, РЗИ, Областна управа, община и т.н, които да прекратят това и наложат санкции.

Днес с възмущение разбрах, че се касае за нещо дългосрочно и много добре организирано, а именно Варненска област да поеме целия проблемен боклук на Сицилианските градове – Палермо и Неапол ( по данни с население над милион и половина души), а нашия министър на МОСВ Ив. Василева е заявила преди малко, че било позволено да се внасят отпадъци за преработка от Италия !

Това за мен е едно абсолютно неадекватно и безотговорно изказване на властта !?

Призовавам екологичните сдружения, както и обществените организации и политическите партии в гр. Варна да се противопоставим на това нашия регион да се превърне в сметището на „Коза ностра“!

Това което мога да направя като общински съветник е да поискам писмено от Председателя на Общински съвет – Варна да се свика спешно заседание по въпроса на Вр.К „Опазване и възпроизводство на околната среда“, с копие до Кмета на Община Варна, Областен управител, РИОСВ – Варна и РЗИ – Варна.”

13782045_10205039612148391_6530017139803516755_n13692696_10205039615748481_5361481961995312073_n

България се присъединява към икономическото общуване в ЕС през 2006г, като търговията със смет е част от него. Преди година в Девня откриха най-новата инсталация на циментовия завод, като собствениците му обясниха, че могат да изгарят боклуците и на други страни и, че имат вече сключени договори.


Проблемът не е самата търговия със смет, а дали тя се прави по правилата на ЕС. Те имат няколко точки, като част от тях са определени начини за докарване, съхранение и унищожение.

Според снимките с които нашият екип разполага, траспорта и съхранението едва ли отговарят на изискванията на ЕС.

 

Преглеждания: 873

Коментари