Здравейте читатели. След като направихме поредицата –„ Да съхраним българската литература” (която благодарение на вас, се разпространява отлично), сме решили да направим и поредица: „Факти за България, които всеки българин трябва да знае”. Това ще е първата част и в нея сме включили 10 интересни неща, които трябва да се знаят.А ето ги и тях:

1) България не е променяла името си от нейното създаване през 681г до днес, което я прави най-старата страна в Европа, която е запазила името си, дори през всички тежки периоди през, които е преминала!

2)Голяма част от учените, твърдят ,че Пловдив е най-старият населен град в Европа!

3)Най-старото съкровище в света е намерено в България. Твърди се, че то е на повече от 6000 години!

eb4c1f452985a7d96b5c5e1e8eb84c51
4) Един от легендарните герой, който е известни на цял свят- Спартак, е тракиец и произхожда от земите на днешна България!

5)Знаете ли, че българският владетел Тервел е бил наречен „Спасителят на Европа”, защото помага на византийците да отблъснат ислямизацията в битка за Константинопол. Исторически извори говорят, че мюсюлманите се страхували повече от българите, от колкото от византийците!

6)Въпреки огромният брой проведени войни от българската армия, тя никога не е губила българско знаме.Правени са много саможертви и има много загинали, но никога българско знаме не е пленявано!

7) Знаете ли , че Джон Атанасов е създателят на компютъра. Неговият произход е български!

2kwhgdfjgwej
8) В днешно време всички знаят кой е създателя на Facebook – Марк Зукърбърг, но много малко хора знаят, че той е кръстен на дядо си Марко, който през  40-те години се преселил от България в САЩ. Самият Зукърбърг се гордее с произхода си!

7
9) Много модерни в момента са IQ тестовете, което определят интелигентността на хората, но е малко известно, че според тях българите са на 2ро място по интелигентност в света!

10)Първата жена участвала във въздушна военна мисия в света е българка и тя се казва Райна Касабова!

Нека се гордеем с българските постижения, защото те не са малко и доказват колко велик народ сме! Очаквайте скоро втора част от поредицата!

Преглеждания: 6574

Коментари