32f4651eab8d08e853267406e02c3f05_L
Всеки знак, символ има своето значение. Никой нищо не прави без идея, без мисъл, без да ‘инвестира’ в творението си. Така е, така е било… Така е било и със знамето ни. Историята разказва за конската опашка- символ на древните българи. А по време на османското робство байраците на нашите чети са били бяло-зелени, бяло-червени, червено-зелени… но все с тези три цвята. Тези три цвята залягат и в знамето ни, националния флаг, одобрен в днешния му вид – бяло-зелено-червено от 1879 година. Със сигурност точно тези три цвят, както и подредбата им не са случайни, самоцелни, без идея. Но какво символизират?


Бяло-зелено-червено…

Бяло, зелено, червено –
три разлюлени вълни,
бяло, зелено, червено
знаме над мене звъни

По-големите от нас/ от вас сигурно помнят тази песничка от училище в началния курс едно време… А още по-големите помнят, че в училище някой някога им е разказвал и за значението на бялото, зеленото и червеното в националното ни знаме. Защо са точно тези три цвята. По техни спомени едно време са ни учели:

Бялото е символ на чистотата и надеждата,

Зеленото символизира хубавата ни природа,

Червеното в знамето ни е пропитата кръв в земите ни.

Това са спомени на по-големите, даже по-възрастните. Децата и тинейджърите днес въобще не знаят какво означават цветовете в националния ни трибагреник. Даже и голяма част от майките на децата и тинейдръжите не знаят. Има само спомени на някои по-паметливи родители, баби и дядовци. За жалост дълбоко ни е съмнението дали и госпожите в училище знаят, че да кажат на децата..


Какво означават цветовете в националното ни знаме? Въпрос, толкова простичък, в същото време толкова съществен и интересен. По този въпрос и интернет не знае кой знае колко.

Открива се информация в няколко интернет-издания, всички с едно и също съдържание, в едно са посочени и автори на разработката, част от която публикуваме – Стефан Дениелов и Дилян Николов.


Българското знаме е съставено от бял, зелен и червен цвят, разположени съответно хоризонтално един под друг. Знамето ни е такова официално от 1879 година, когато е прието за знаме на Княжество България на учредителното събрание. Предложено и одобрено е но без да бъде ясно определено какво точно би трябвало да символизира. И до днес няма единодушие какво означава всеки цвят в знамето и разположението им. Но нека първо да докажем, че този вид на знамето не е случайност. През целия период на Османското робство байраците на Българските чети и хайдушки дружини са съставени основно и само от три цвята. Сещаме се кои са те. Знамената са били ту зелено-бели, ту червено-бели, ту само зелени, ту червено-зелени, а в някои случаи са съдържали и трите споменати цвята. Пръв Георги Раковски обръща внимание на това какво трябва да бъде знамето на свободна България. Великия наш националист и пръв идеолог на организираната ни революционна борба за национално освобождение, казва че задължително Българското знаме трябва да се състои от бял, зелен и червен цвят.

Как той стига до този извод? Като се запознава със същността на своя народ и неговия произход.

Трите цвята символизират трите основни съсловия на обществото. Така е при всички индоирански народи – трите цвята символизират едно и също.

Бяло- духовенство, зелено- работници, червено- войници.

Трите цвята са разположени хоризонтално също не случайно. Те символизират разделението на тези съсловия и тяхната разлика в йерархично отношение. На първо място в Българския флаг е поставен белия цвят- символ на духа и духовността. Макар и войнствен по принуда, но по същност миролюбив народ сме оставили червеното да стои най-отдолу на нашето знаме. Интересно е че във време на война, Българското знаме се обръща на обратно, т. е. с червения цвят най-отгоре. Така нашия флаг се превръща наистина в един символ на нашата национална идентичност, древен произход и народностна мощ.


ИЗТОЧНИК: agencia.bg

Преглеждания: 19414

Коментари