image_5945343_126
Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев СНИМКА: Йордан Симeонов

В Софийски военен съд е внесен обвинителен акт от Военно-окръжна прокуратура срещу Николай Ненчев, който е министър на отбраната в оставка, както и срещу Венцислав Цанов, който е негов служител. Обвинението е за извършено от двамата тежко длъжностно престъпление по чл. 282, ал.3 НК. Извършеното от двамата деяние е ощетило държавата в размер над четвърт милион лева.


Обвинението е направено, когато Николай Ненчев е бил действащ министър в периода 16 декември 2014г. До 26 януари 2015г.  Самият той е накарал подчинения си директор на Дирекция „Инвестиции в отбраната“ Венислав Цанов да не изпълни законовите си задължения по Закона за обществените поръчки.


Двамата са положили огромни усилия, за да осуетят търг, който е бил предвиден, за да се намери фирма, която да направи военното облекло на страната. Опитат да се замени спечелилият конкурс с вторият „Интендантско обслужване“ ЕАД е бил успешен.


Самият министър Николай Ненчев бил обещал това да бъде направено. Венцислав Цанов, като директор на Дирекция „Инвестиции в отбраната“ – МО и възложител на самата поръчка е обвинен, че не е обявил спечелилия в конкурса в срок, както и не сключил договор с дадената фирма. Освен всичко това, фирмата била подписала с министерството още два договора, като и се платила сума, която е с 260 хиляди лева повече от първоначалната заявена.


Случаят е тежък поради това, че министър и държавен служител с висок ранг са причинили вреди на Министерството на отбраната в особено големи размери.

Ние от екипа на novitebulgari.com искаме да помолим всички, които са поели случая да се отнесат изключително сериозно, за да може обвинените да си получат заслужените наказания!

Преглеждания: 168

Коментари