Здравейте, скъпи читатели на novitebulgari.com

Днес се чества Петльовден още известен като Ихтима. Този ден е символ на патриотичня дух! Отбелязва се като празник на мъжката рожба, която дава началото на рода български.

Нека всяко семейство с мъжка рожба да го почете подобаващо!

петльовден

Обичаят повелява петелът да бъде заколен на къщния праг от юноша, „петелар”, на около 15-16 години, който не е имал сексуална връзка. След като заколи птицата, петеларът прави кръстен знак за здраве с кръвта на птицата по челата на момченцата в къщатаа. С петльовата кръв се рисуват кръстове и по външните страни на вратите.

петльовден

Празникът се свързва със събирането на най-тежкия за нашия народ данък през турско време – кръвния, взимането на малки момчета.

Този ден се свързва с легендата за българката “убила” сина си в с.Еркеч – Бургаско.Турците идват в селото и искат детето на смелата майка. Тя скрива чедото си и турците я заплашват, че ако не го предаде ще бъде заклано. Тогава тя сама заявява, че ще заколи скъпото си дете, но не ще им го даде. Вечерта скрива детето далеч от селото, връща се в къщата си, заколва един петел и разпръсква кръвта му навсякъде. Когато турците се върнали на сутринта били толкова стъписани от постъпката на смелата българка, че повече не събирали момчета за еничари от село Еркеч.

Еничарството е било едно от най-страшните неща по турското робство. Семействата толкова се страхували да не вземат децата им, че ги молили да се закълнат, ако бъдат взети и им се отдаде възможност, да се хвърлят от някоя пропаст. Исторически извори разказват, че много деца спазвали клетвата.

ПАЗЕТЕ БЪЛГАРСКОТО, ПОМНЕТЕ ТРАДИЦИИТЕ И ИСТОРИЯТА СИ!

Преглеждания: 519

Коментари