Ето ни в следобеда на 9 юни. Годината е 1996-а. 15:30 часа. Включваме телевизора. Тъкмо започва “Планета Футбол” по Канал 1. Естествено, предаването е насочено към европейското първенство в Англия, започнало предния ден. Малко след 16:00 часа идва време за “Телевизионен справочник” с Таня Димитрова. В 16:15 часа е включването от Лийдс – България срещу Испания. Това е дебютът ни на европейски финали.


Около този мач може да се каже доста. По принцип българското участие на Евро’96 открай време се характеризира преди всичко със скандала около базата на “лъвовете” в Скарбъроу. Нашите пищят на умряло, когато са настанени в мрачния средновековен курорт, а освен това мрънкат заради лошия терен до скучния хотел “Рейвън хол”. Най-важният мач на българите в шампионата е този срещу Испания.


В навечерието на финалите България е сред фаворитите. Футболистите на Димитър Пенев също са убедени в доброто си представяне. Емил Костадинов споделя, че към медала от САЩ’94 ще прибавим златен или сребърен от европейското. Йордан Лечков също е на такава вълна: “Не съм в най-добрата си форма, но за финала ще съм готов на 100%. Напълно нормално е да стигнем поне до полуфиналите”. Трифон Иванов не остава по-назад: “На Евро’96 ще съм с брада, която ще махна на 1 юли, когато се прибера във Велико Търново. Все пак на 30 юни ще играем на “Уембли” на финал”. Разбира се, самочувствието на нашите не е без покритие.


източник:Sportal.bg

Преглеждания: 883

Коментари