Здравейте читатели на novitebulgari.com.


Днес сме решили да Ви запознаем с една учителка, която успя да ни впечатли сериозно. Всички знаем за проблемите на една от най-важните стъпки на всеки човек, а именно училището и преподавателите в него. С безумно ниските заплати и тормоза, на който са подложени, все по-малко будни учители остават в страната ни. Искам да ви разкажа за една интересна случка, преди да Ви представя учителката с главно У.

Преди време говорих с един преподавател в частна школа, преподаваща чужди езици и го попитах: „Защо не преподава в някое училище освен тук?”. Той ми разказа за случка, как след като изгонил ученик, който му показвал неприлични жестове в час, на другия ден, бащата на момчето(както той се изрази- ТИКВА) дошъл и почнал да заплашва него и цялото му семейство, тогава решил повече да не преподава в училищата. Дори тази скромна случка, ни дава ясен пример защо вече няма будни учители. Въпреки всичко, човекът, който искаме да представим е успял да запази обичта си към професията и да се бори с това децата да обичат родината си! Точно тази страст към родолюбието ни впечатли особено много и за това решихме да вземем интервю от един съвременен герой на България! Името и е Савина Пендуркова и мисля, че трябва да бъде запомнено! А ето и интервюто с нея:
Здравейте, може ли да се представите с няколко думи?

 Казвам се Савина Пендуркова. Начален учител съм в 56.СОУ “Професор Константин Иречек” . Вече 12 години съм учител и нито за момент не съжалявам за избора си.

123435465_2423121


Какво ще кажете за децата в днешно време и тяхното възпитание?

Първото и най- важно условие е да обичаш децата, да ги разбираш, да умееш да ги изслушваш и да бъдеш техен приятел. В същото време трябва да сме строги и взискателни. Няма лоши деца, те са продукт на нашето обучение, възпитание и личен пример. Важно е да се знае, че за да постигнем отлични резултати родителите и ние, учителите, сме заедно, гледаме в една посока и имаме обща цел: доброто на учениците.

 

Разбрахме за Вашата идея да възпитавате децата в родолюбие, има ли успех и как решихте да се захванете с подобна инициатива?

Децата днес са активни, запознати са с много факти от действителността, вземат отношение по много от социалните проблеми… обсъждаме ги, те самите осъждат неща които не одобряват. Искрено се възмущават и следят развитието на определени събития от ежедневието ни. А все пак говорим за ученици на 10 години!

В тази връзка опора се явяват българите от славното ни минало. Поднасям им информацията с нужното чувство, искам да предизвикам желание в тях да познават миналото ни, да се гордеят че са българчета! И те разбират…  Разказвам им за Левски, с лека тъга в гласа на моменти, с чувство за хумор за някои от случките с него…. И така…. И това разбират…


Колкото до инициативата, тя не е нещо ново за нашето училище… Винаги сме искали децата да са активни, търсещи, съпричастни. Включваме се и в благотворителни инициативи! Предстои ни инициатива “НЕ на насилието в училище”

 Коя личност от българската история Ви е повлияла най-много?

 Лично за мен, най- силните личности са Левски и Паисий Хилендарски! Цитирах на учениците ми част от ” История славянобългарска”, накарах ги да почувстват какво Паисий иска да внуши с думите: ” О, неразумний юроде…..”

 Какво бихте посъветвали българските учители?

Иска ми се българските учители да имат повече самочувствие! Да са борбени и авторитетни! Да отстояват себе си! Да не се страхуват и да не позволяват да ги унижават! На мен лично не ми се е случвало! Не бих допуснала някой да ми държи сметка за оценка, за забележка или за друго мое решение!


Разбира се, имам пълната подкрепа на ръководството, благодарение на тях съм свободна да се изявя по възможно най- добрия начин! Съветвам българските учители да работят със страст и любов! Това е призвание… да си УЧИТЕЛ!
И още нещо за отношенията ми с моите ученици: аз съм строга, взискателна, изискваща и в същото време съм добър техен приятел! Иии…в кръга на шегата…. когато сме на зелено училище съм първа по бели с тях!

Благодарим на Савина Пендуркова , нека служи за пример на всички нас!

Преглеждания: 2333

Коментари